Η Αργοναυτική Εκστρατεία

Αρχική

Αρχική


Εργαστήριο

Εργαστήριο


Δημιουργίες

Δημιουργίες


Έρευνα

Έρευνα


Εργαλεία

Εργαλεία


Ιστολόγιο

Ιστολόγιο


 



Η Αργοναυτική Εκστρατεία





Ιστορικά - Μυθολογικά στοιχεία

Ο σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας, η οποία έγινε γύρω στο 1400 π.Χ. με 1380 π.Χ. ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία), η οποία βρισκόταν στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας.

Το Χρυσόμαλλο δέρας ανήκε στο κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος, για να ξεφύγει από τον πατέρα του, βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, και την μητριά του, που ήταν έτοιμοι να τον θυσιάσουν. Ο Φρίξος τελικά έφθασε στην αυλή του βασιλιά Αιήτη, ο οποίος τον δέχθηκε με τιμές και του έδωσε την κόρη του για γυναίκα. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε σε μια βαλανιδιά στο άλσος του Αρη και έβαλε έναν δράκοντα να το φυλά, μέρα και νύχτα.

Η αιτία της αργοναυτικής εκστρατείας ήταν η ακόλουθη: Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στην Θεσσαλία, είχε λάβει χρησμούς ότι θα βρει τον θάνατο από έναν απόγονο του Αιόλου και να φυλάγεται από έναν άνδρα, που θα φοράει ένα σανδάλι. Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα μπροστά του, να φοράει ένα σανδάλι μόνο στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει από κοντά του, του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας.

Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδας, πενήντα τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή. Ανάμεσα τους ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ίδας και Λυνκέας, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Μελέαγρος, ο Τυδέας, ο Αμφιάραος, και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα.

Ο αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Ιάσονας και όταν ζήτησαν από τον Ηρακλή, ο οποίος είχε μόλις φέρει σε πέρας τον άθλο του Ερυμάνθου κάπρου, να αναλάβει την αρχηγία, δεν το δέχθηκε.

Το πλοίο για το ταξίδι, το κατασκεύασε ο Αργος, ο γιος του Φρίξου, από τον οποίον πήρε και το όνομα του, Αργώ. Ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Είχε πενήντα κουπιά και στην πρύμνη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βαλανιδιά των Δοδόνων.

Απέπλευσαν από τις Παγασές, το λιμάνι της Ιωλκού. Αλλες αναφορές, κάνουν λόγο για τις σημερινές περιοχές της Νέας Αγχιάλλου και του Αχίλλειου. Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυσία, ο Ύλας, ο σύντροφος του Ηρακλή χάθηκε, ενώ πήγε να φέρει νερό και ο Ηρακλής έμεινε πίσω για να τον βρει και έτσι δεν πήρε άλλο μέρος στην εκστρατεία. Οι αργοναύτες μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν στο στόμιο του ποταμού Φάση, στην Κολχίδα.

Εκεί, ο βασιλιάς Αιήτης υποσχέθηκε να τους δώσει το χρυσόμαλλο δέρας, εάν ο Ιάσονας έσπερνε πρώτα τα εναπομένοντα δόντια του δράκοντα, τα οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει ο Κάδμος στις Θήβες και να ζέψει τα δύο βόδια που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν ατσάλινα πόδια.

Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας, της κόρης του Αιήτη, η οποία τον είχε ερωτευθεί, κατάφερε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρμα. Μαζί με την Μήδεια, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αλλά έπεσαν σε μια μεγάλη φουρτούνα και βρέθηκαν στην Ιταλία. Τελικά μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν πίσω στην Ιωλκό.

Η Αργοναυτική Εκστρατεία παρέμεινε γνωστή στην Ιστορία και τη Μυθολογία ως μια από τις μεγαλύτερες περιδιαβάσεις και περιπέτειες της αρχαιότητας, παράλληλα με την Οδύσσεια του Οδυσσέα και την Αινειάδα του Αινεία. Πολλοί νεότεροι συγγραφείς έχουν εμπνευστεί από την Εκστρατεία αυτή και ονομάζουν διάφορες περιπέτειες τους με τo όνομά της, ενώ ονομάζουν τους ήρωές τους Αργοναύτες.

Ιστορικά, μερικοί φαίνεται να ταυτίζουν την Αργοναυτική Εκστρατεία με το Β' Ελληνικό Αποικισμό, που άρχισε στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ, με κύρια αίτια την οικονομική και πολιτική εξέλιξη.

Ενώ, όμως, χωρικά ο Β' Ελληνικός Αποικισμός και η Αργοναυτική Εκστρατεία αντιστοιχούν σε πολλά σημεία, εκτός από μερικά (Ανατολική Ισπανία, Νότια Γαλλία, Νότια Ιταλία, νότια παράλια Ουκρανίας), χρονικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, αφού απέχουν τουλάχιστον 6 αιώνες μεταξύ τους. Το πλοίο Αργώ έδωσε το όνομά της σε ένα αστερισμό του Νότιου Ημισφαιρίου, που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στην ουράνια σφαίρα, εκτεινόμενος ακόμη και στο Γαλαξία. Διακρίνεται σε τέσσερις ομάδες, την Πρύμνη (Puppis), την Ιστία (Vella), την Πυξίδα (Pyxis) και την Τρόπιδα (Carina). Ο Κανωπός, ένα αστέρι του αστερισμού, είναι το δεύτερο λαμπρότερο, μετά το Σείριο. Αργώος λιμένας ονομάστηκε αρχαίο λιμάνι στο νησί Αιθαλία (Έλβα), κοντά στο σημερινό Πορτοφεράγγιο, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, απέπλευσε εκεί ο Ιάσονας, ψάχνοντας για την Ωγυγία. Αργοναυτικά ονομάζεται το καλύτερο από τα έπη των Αλεξανδρινών χρόνων, έργο του Απολλώνιου του Ροδίου, που αποτελείται από 5835 εξάμετρους στίχους, διακρίνεται σε 4 βιβλία και εξιστορεί τις περιπέτειες του Ιάσονα.


Πίσω σε σελίδες του ίδιου κλάδου




ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΠΑΙΔΕΙΑ
Παιδεία, Πληροφορία, Λογισμικό

 

 

    English

Διαθέσιμα


Διαθέσιμα

Χρήστης


Χρήστης

Πλοηγός


Πλοηγός

Οθόνη


Οθόνη

Ιστόγραμμα


Ιστόγραμμα

Αναφορές


Αναφορές



© Διαδικτυοπαίδεια